Communi­catie bij veranderings­trajecten

‘Inspiratie voor verandering’ is een ontwikkelplatform dat helpt om slimmer en anders met elkaar (samen) te werken en informatie/kennis te delen.

Met als resulaat:

  • Slimmer, integraal en anders samenwerken
  • Scherpe kostenbeheersing
  • Verhogen kwaliteit
  • Betrokkenheid van medewerkers en relaties/burgers

Veranderingen in een organisatie zijn soepel door te voeren als het voordeel oplevert voor de medewerkers. Het werk moet sneller, beter of leuker worden gedaan. Meestal zit men niet te wachten op meer werk of werk dat niet als serieus wordt gezien, sessies om de waarden of de cultuur van de organisatie te definiëren bijvoorbeeld. Daarom gaan we direct aan de slag met een organisatie breed probleem dat iedereen raakt. Het inrichten van een intranet, nieuwe huisvesting of het bepalen van nieuwe arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld.

Via speciale, creatieve werkmethodieken wordt een project besproken met een groep van managers en medewerkers in korte sessies (meetings) van anderhalf uur. Na elke sessie wordt een verslag/uitkomst aangeboden op een digitale applicatie (app), waarbij alle medewerkers de gelegenheid krijgen een reactie te geven of zich aan te melden voor de volgende sessie. Dit kan via vrije tekst (waarbij ook reacties op elkaar kunnen worden gegeven), polls en een waardenanalysemeter om prioriteiten aan te geven.

Als het organisatie brede probleem input van externen vereist, worden hiermee ook sessies georganiseerd. Denk bij een gemeente aan burgers of bij een bedrijf aan relaties. Ook voor hen is er een speciale externe app om hun reacties te geven via vrije tekst, het invullen van een poll of een waardeanalysemeter. Resultaten worden real time verwerkt in overzichtelijke grafieken en diagrammen.

Onderdeel van het ontwikkelplatform is dat uitkomsten en verslagen automatisch gepost kunnen worden op digitale applicaties, zoals de ingezette interne en externe apps, social media of website. Stel een gemeente behandelt een project, waarbij de input van burgers nodig is. Dan kunnen resultaten van de externe app, waar burgers om hun mening wordt gevraagd, worden geplaatst op de interne app en vice versa.

Na circa drie sessies, een minimale tijdsinvestering (circa 14 uur) en inzet van apps, ligt er een plan van aanpak dat door iedereen wordt onderschreven. Het blijkt dat de implementatie van een dergelijk project ook soepel verloopt, mensen zich aanmelden om verantwoordelijk te zijn en deadlines moeiteloos worden gehaald. Apps zijn webbased en voor IOS en Android.

Trace Menu